Kreativitet och kvalitet

En kväll med inspiration och mingel

Häromkvällen firade vi både våra nya lokaler och en logotype tillsammans med kunder, samarbetspartners och inbjudna gästföreläsare. Samtal och glada skratt fyllde den gamla ombyggda chokladfabrik där vi har vårt kontor och efter en stund tog Tobias Degsell micken och pratade om sin syn på kreativitet och innovation. Därefter berättade Ola Nylander, professor från Chalmers, om nystartade Centrum för boendets arkitektur. Våra besökare gick hem med en blomma i handen, förhoppningsvis både inspirerade och glada. Här finns bilder från kvällen.
Tobias Degsell har arbetat som curator på Nobelmuseet och inspirerar nu företag att få goda idéer och innovationer att bli verklighet genom sitt företag Combiner. Men vad är det som avgör om de ska uppstå men framförallt realiseras? Tobias pekar på flera viktiga faktorer. Ett är att inte bara hänga med likasinnade. Det engelska lärosätet Cambridge har fostrat hela 96 nobelpristagare och ordnar regelbundet en middag där forskare och studenter från helt olika inriktningar tvingas att umgås i fem timmar. En polsk professor i kvantfysik och en dansk litteraturstudent får alltså det ibland utmanande nöjet att umgås och prata utan att de har valt varandras sällskap. Det blir ett samtal som säkert genererar nya tankar och infallsvinklar. Tobias säger att just det, att förstå att vi människor har olika sätt att se på saker och ting är extremt viktigt, inte bara för nya idéer utan i förlängningen för att vi ska ha ett hållbart samhälle. Att fråga varandra och be om hjälp och goda råd är en annan viktig faktor. Något som kan låta självklart men som i praktiken inte är det. Alla är viktiga, påpekar Tobias. Alla har något att tillföra oavsett ålder, roll och erfarenhet.

Många av oss som stod och lyssnade är samhällsbyggare i olika roller och Tobias sa uppmanade: Ni har ett ansvar att skapa platser som är inkluderande och sant kollaborativa och där människor gnuggas mot varandra. Som ger förutsättningar för att idéer kan komma fram och utvärderas. Men det svåra, fortsatte Tobias, är inte idéerna i sig, det är att genomföra dem. Där måste vi hjälpas åt. Bilden av ett vackert Stockholm fyllde väggen medan Tobias fortsatte: Vår stad är en bra metafor för det jag pratat om. Vi når inte varandra utan de broar som binder samman öarna. Det är helt nödvändigt att skapa broar i samhället och jobba mer tillsammans. Vi håller med!

PS: Vi har förresten en ny logotype med ett &-tecken som symboliserar just det. Läs mer om vårt nya &-tecken här.
Ett utmärkt exempel på samverkan är nystartade Centrum för boendets arkitektur (CBA). Ludmilla Larsson på Brunnberg och Forshed är med i styrgruppen och presenterade vår andra talare Ola Nylander. Ola är professor från Chalmers och berättade för oss om hur CBA kommer att vara en nationell plattform för kunskapsförmedling, diskussion, utvecklingsarbete och forskning kring boende och bostad. Syftet är verka för ökad samverkan mellan näringsliv och akademin så att svensk bostadsarkitektur kan lyfta till internationell toppklass och att vi kan skapa bostäder som främjar hälsa och välbefinnande.

Förutom forskningsverksamhet kommer CBA årligen arrangera en bostadsdag för att lyfta aktuella bostadsfrågor. CBA kommer ha sin bas på Institutionen för arkitektur, Chalmers tekniska högskola.

Det här är ett initiativ vi aktivt stödjer och är mycket glada över. Det passar väl in i de värderingar som vi på Brunnberg och Forshed har, nämligen att ta ett ansvar för ökad kvalitet när det kommer till bostäders arkitektur. Det fasar väl in i det utvecklingsarbete som kontoret bedriver och som både medarbetare och kunder har stor nytta av.

Läs mer om Centrum för boendets arkitektur här.

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer