Mats Lewan om framtiden och digital utveckling. I bakgrunden syns en självkörande buss från Mercedes.
Joe Osae-Addo, arkitekt och stadsplanerare från Ghana.
Stadsplanerare Peter Lundevall
Charles Wolf

Seminarier & föreläsningar

FORSKNING OCH UTVECKLING

För att ständigt lära oss mer om såväl företeelser i vår omvärld som våra kollegors projekt, genomför vi regelbundet seminarier och lunchföreläsningar. Det kan också vara en leverantör som presenterar ett nytt material eller något annat som vi har glädje och nytta av. Här samlar vi exempel på våra föreläsningar.

Februari 2017

Mats Lewan gav oss inspiration och nya perspektiv en dag i februari. Mats pratade om framtiden och digital utveckling med utgångspunkt för våra grundläggande mänskliga behov. I bakgrunden syns en självkörande buss från Mercedes.Maj 2017

Joe Osae-Addo, arkitekt och stadsplanerare från Ghana pratade om sin verksamhet och sitt arbete. Joe studerade på the Architectural Association School of Architecture i London och öppnade sitt första kontor i Los Angeles 1991. I dag driver han kontoret Constructs LLC i Accra med filialer i Tamale, Ghana samt i Washington DC och Los Angeles. Företaget deltar i debatten om den ekonomiska utvecklingen i Ghana och Afrika som helhet och vilka utmaningar den snabba urbaniseringens innebär för den afrikanska kontinenten. Genom organisationen DESIGN-SOCIO-ECONOMISTS”, använder de arkitekturen som en plattform för att engagera sig i projekt som spänner från rebranding av städer och produktdesign till riktade stadsplaneringsinitiativ och att utveckla och modernisera inhemska tekniker och material.


Maj 2017

Stadsplanerare Peter Lundevall pratade om stadens historiskt höga bostadsmål och hur staden därigenom i princip i alla delar blir allt tätare. Föreläsningen var utifrån hans bok ”Stockholm – den planerade staden”. Bokens baksidestext: Stockholm har en tradition av eftertänksam planering, Peter Lundevall blottlägger insiktsfullt mekanismerna som format stadens utveckling. Boken blir en varsam lektion i stadsbyggnad, men bjuder också in till diskussion om framtiden; om tillväxten, mellanrummen, hållbarheten i planering och byggande, tätheten, grönskan, vattnen, den kuperade terrängen, resandet, bilismen etc. Stockholm har sin unika historia och anatomi, sin befolkning och topografi, sitt klimat och sin arkitektur, sin relation mellan centrum och periferi. Huvudstaden är nationens mest omfattande skapelse. Nu står staden inför en ny brytningstid.


Maj 2017

Charles Wolf berättade om sina nya bok ” Seeing the Better City” och hur vi behöver uppmärksamma ”den verkliga världen” som ligger precis framför oss. Hans budskap var att för att förstå och förbättra städerna idag är personlig observation viktigare än någonsin. Stora mängder data, digital kartläggning och simulerade stadsbilder är värdefulla verktyg för att förstå den urbana rymden, men Charles Wolf menar också att om vi inte tar hänsyn till mänskliga upplevelser, riskerar vi att skapa platser som inte återspeglar autenticitet och lokalt sammanhang. Wolfe kallar detta” urban diary “-metoden och belyser hur observatörens perspektiv är nyckeln till att förstå dynamiken i den urbana rymden. Han gav exempel på hur man använder noggrant inspelade och organiserade observationer som verktyg i att skapa förändringar i stadsplaneringssamtal och praxis. Såväl sevärdheter som ljud, stämningar och människors erfarenheter av en plats behöver användas av politiker och samhällsplanerare för att utforma våra städer.


Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer