Jöran Curman
Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB - Grimsta By
Grimstaby
Marabou, Sundbyberg
Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB - St Eriksområdet
Sankt Eriksområdet, Stockholm
Filmstaden, Solna

Historia

Vad har vi gjort under alla år vi funnits?

Grunden för oss på Brunnberg & Forshed är att vi skapar arkitektur med en tydlig mänsklig och social dimension. Och alltid med ett samhällsperspektiv. En vilja och övertygelse som sträcker sig tillbaka över 65 år, ja faktiskt ända till Curmans dagar på 1950-talet [grundat 1949]. Kontoret har bytt namn flera gånger men andan och övertygelserna finns kvar.

Det började med Curman och omfattande bostadsplanering


Brunnberg & Forshed har sina anor från1950-talet [grundat 1949] i Curmans Arkitektkontor som under 50- och 60-talet var ett av landets mest anlitade kontor inom bostadsplanering. Kontoret ritade bostäder i bland annat Gävle, Örebro, Stockholm och Västerås. Curmans ansvarade också för stora och komplicerade översiktsplaner i Oxelösund, Luleå, och Upplands Väsby. Curman själv var aktiv, skrev en mängd artiklar och höll föredrag i bostadsfrågan och bristen på bra bostäder. Kontoret blev snabbt välrenommerat och växte.


Mot strömmen, småskaligt och varierat!


Efter flera decennier där stora bostadsprojekt hade dominerat kom 1970-talet med småhusområden. Brunnberg & Forshed ritade då bland annat Grimsta By i Upplands Väsby, ett projekt som sågs som en protest mot den tidigare förhärskande storskaligheten och enformigheten. Förlagan var den svenska småstaden med sina kvarter, livliga gator och lugna gårdar. Husen varierar i färg och form. Den modernistiskt renläriga arkitektkåren tyckte detta andades gammalsnusk. Vi tycker detta är en enastående fin protest mot den då förhärskande bostadsarkitekturen!

Småskalighet och variation kom vid den här tiden att bli ett ledord för kontoret. År 1978 bildades Brunnberggruppen Arkitektkontor AB och tio år senare skedde ytterligare en ombildning och namnbyte till dagens Brunnberg & Forshed Arkitektkontor.

Under 1980-talet växte kontoret från 40 personer till nästan 100. Det var också en tid för utveckling och breddning för Brunnberg & Forshed som fick många uppdrag inom kontors- och industrisektorn. Marabous och Astras huvudkontor är exempel på uppdrag från den tiden. Sedan början av 80-talet har Brunnberg & Forshed deltagit i en rad bomässor från BO 85 i Upplands Väsby.


Det älskade och kritiserade S:t Eriksområdet ritas och byggs


1990-talet överskuggades av den dramatiska nedgången i konjunktur och byggande. Kontorets breda kompetens och några stora bostadsprojekt höll verksamheten uppe under lång tid, bland annat Hammarby Sjöstad, men en bit in på 90-talet var Brunnberg & Forshed tvungna att dra ner på verksamheten.

När krisen såg som djupast ut bjöds kontoret in att delta i en arkitekttävling till S:t Eriksområdet i Stockholm. Uppdragsgivare var HSB som efter mycket kritik om tidigare slarvbygge nu ville satsa på gedigna bostäder och hög kvalitet. Det nya S:t Eriksområdet på Kungsholmen kom att knyta an till den traditionella stenstaden i material och uttryck. Ännu ett projekt som kom att bli älskat av Stockholmarna men något mindre älskat av arkitektkåren.

Vid slutet av 1990-talet var det återigen glansdagar för kontoret. Decenniet avslutades 1999 med uppdraget att rita Lindhagensterrassen på Kungsholmen som vanns i tuff konkurrens. Det blev kontorets dittills största uppdrag med över 500 bostäder och över 100 000 kvm kontor i om- och nybyggnader.


Filmstaden i Solna gav kontoret stadsmiljöpris


Första decenniet på 2000-talet var ett enastående decennium för kontoret. Traditionen att bygga tätt och småskaligt lever vidare med Lomma Hamn som en av de tydligaste manifestationerna liksom Tullinge trädgårdsstad. Kontoret vann Solna stads miljöpris 2008 för arbetet med Filmstaden, en ny stadsdel i Solna. Samma år vinner kontoret Träpriset.

Utställningen Rum & Ansvar om stadsbyggnadskonst tas fram och ställs ut runt om i Sverige. En utställning som än idag är efterfrågad och uppskattad. Under 00-talet ritade kontoret dessutom områden som Lux på Lilla Essingen, Svea Fanfar på Valhallavägen och Skandias huvudkontor på Kungsholmen bland mycket annat. Nya ägare ansluter och ett generationsskifte påbörjades.


Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer