Fyrklövern prisas

Arkitekt Lena Orrberg tar emot guldpris för seniorbostäder i Upplands Väsby

Inför utvecklingen av Vilunda och den nya stadsdelen Fyrklövern, tog Upplands Väsby fram ett poängsystem för markanvisningar som nu används för första gången. Input till modellen var idéer från allmänheten och olika aktörer som kom att kallas för Väsby Labs. Allt kokades samman till en ny och prisbelönt modell för stadsutveckling som ska stimulera utveckling av den moderna småstaden, innovationer, hållbarhet, lokaler och serviceutbud, parkeringslösningar, m.m. Totalt var det 14 byggaktörer som anslöt sig till projektet. Lena Orrberg, nu på på Brunnberg & Forshed, arbetade som ansvarig arkitekt för Seniorgårdens kvarter under sin tid på White:

- Odling och dagsljus går som en grön tråd genom vårt projekt. Det gröna är också temat för de olika sociala mötesplatserna. Projektet har en småskalig utformning och är uppdelat på flera hus. De allra minsta byggnaderna är för bin och fåglar som tar plats i staden. Mellan husen finns släpp som bildar ett slags solur då ljuset rör sig över gården under dagen. Som arkitekter har vi arbetat mycket med att gestalta projektet så att odlingstemat ska bli synligt och vi hoppas att det kan väcka intresse både hos dem som bor och dem som passerar. Vi har också valt material och skissat på detaljer som åldras fint tillsammans med grönska. Samarbetet med kommunen och jurygruppen har varit väldigt innovativt och roligt under hela resan. Nu hoppas vi på ett gott genomförande!


Bild: Mathias Bohman, ordförande kommunstyrelsen, Ebba Sääw, projektchef Seniorgården, Birgitta Seeman VD Seniorgården, och Lena Orrberg, nu Brunnberg & Forshed.

Upplands Väsby kommun om Fyrklövern

Seniorgården, Fyrklövern

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer