SKEDE Färdigställt
OMFATTNING 32 lägenheter i respektive båge
MEDVERKANDE Kjell Forshed, Sören Eriksson, Aleksander Wolodarski, Stockholms Stadsbyggnadskontor, Fredrik Lund

St Erik

Bostadsområdet på Kungsholmen som blivit både kritiserat och prisbelönt

St Eriks bostadsområde på Kungsholmen i Stockholm var ett av de största bostadsprojekten som genomfördes i Stockholm under 1990-talet. Där sjukhuset tidigare legat byggdes 770 bostäder mellan 1995 och 1998. Vi vann en tävling där vi belönades för den rena formen på våra bågformade hus.

Enkelheten både interiört och exteriört kunde vi åstadkomma genom en tvåspännarlösning med två lägenheter per trapplan. Den gav vackra och välproportionerade rum och vardagsrummet som ligger längs fasaden har ett fint dagsljus. Här finns inga snåriga korridorer eller djupa och knöliga rum.

Husen är uppförda i den standard vi etablerade i projektet Stumholmen i Karlskrona. Här finns extra höga kvalitéer i material och detaljer. De stående fönstren har enkla profiler för att ljuset ska falla vackert och listerna är målade på plats för att undvika den annars så vanliga ”smäckigheten”. Byggtekniken är mycket gedigen – det borgar för ett skönt åldrande.

Projekt kritiserades då skoningslöst av den högljudda delen av arkitektkåren, men allmänheten ringde till oss på kontoret och sa att det var första gången de fått se ett nybyggt område som var vackert.

Projektet har fått många prestigefulla utmärkelser och det finns presenterat i tidskriften Arkitektur och i boken ”I S:t Erikskvarteren”.

Utmärkelse: Charter award 2004, kategori “The block, the street, and the building”, CNU (Congress for the New Urbanism)

Publikationer:
”I Sankt Erikskvarteren”, Anna-Paula Andersson och Alexander Wolodarski, Stockholms Stadsbyggnadskontor, 2000

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer