Det sitter i detaljerna

Vårt projekt Enzymet med i Så byggdes husen

Så byggdes husen är en bok-klassiker som finns i de flesta ingenjörers och arkitekters bokhyllor. Den innehåller fina exempel på det svenska flerbostadshuset från 1880 tills idag. I den nya versionen är vårt projekt Enzymet med. Och vår ingenjör Patrik Hammarlund har haft det fina uppdraget att skapa flera illustrationer i boken.

– Boken är som en helig graal när det gäller byggteknik genom åren. Vi är många som haft den som kurslitteratur och uppslagsbok. Både kontoret och jag blev mycket smickrade när vi fick frågan om att medverka, säger Patrik Hammarlund.

Så bygges husen gavs ut första gången 1983. Två av författarna, Cecilia Björk och Laila Reppen, har nu gjort en omfattande genomgång och kompletterat med nya exempel fram till 2020. Inför uppdateringen tog de kontakt med erfarna arkitekter med god kunskap om bostadsbyggande.

– Sören Eriksson, arkitekt på Brunnberg & Forshed, var en viktig källa i detta. Han visade oss bland annat projektet Enzymet i Hagastaden, vilket vi valde som exempel på hur man arbetat med bärande fasadelement, berättar Laila Reppen, författare.

Tekniken med betongstomme och prefabricerade bärande ytterväggar är vanlig, unikt med Enzymet är hur man arbetat på detaljnivå för att skapa vackra fasader som döljer skarvarna.

– Vi hade som mål att betongelementens skarvar skulle döljas. Genom att jobba med ett grafiskt mönster i relief på fasadskivorna fick vi till en skuggverkan som döljer dem. Jag illustrerade alla betongelement tillsammans med våra arkitekter. Projektet med drygt 200 bostäder är mycket omfattande, i princip alla fasadelement är individuellt designade. Jag tror att elementtillverkaren Abetong AB kom upp i inte mindre än 800 ritningar, berättar Patrik.

Patrik fick också det ärofulla uppdraget att illustrera Enzymet, och därtill ett annat projekt som presenteras i boken. I samarbete med författarna utvecklades ett sätt att rita de nya illustrationerna digitalt för att efterlikna de gamla.

– Alla tidigare exempel i boken är handritade av Cecilia Björk, Laila Reppen och Per Kallstenius. De är helt fantastiska konstverk. Mitt uppdrag var att skapa illustrationer så lika originalet som möjligt, men i en modern tappning. Illustrationerna är digitalt framtagna, gjorda enligt samma form som de tidigare. De är i samma skala där snittet är taget och förhåller sig till samma perspektivpunkter. Jag har jobbat så nära handritat man kan komma. Det har varit ett jättearbete att översätta och digitalisera, men roligt och att vi fått möjlighet att beskriva och illustrera vårt eget projekt. Jag ser detta som en fin fjäder i hatten, avslutar Patrik.

Vi gratulerar Patrik och sträcker stolt på oss.

Så byggdes husen 1880-2020 av författarna Cecilia Björk, Laila Reppen och Per Kallstenius finns att köpa bland annat på Byggtjänst här

Patrik har illustrerat Enzymet och Mälarhamnen.

Läs mer om Enzymet här

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer