UPPDRAG Stadsbyggnad
PLATS Monby, Vallentuna kommun
SKEDE Pågår
OMFATTNING Skissutredning inför planuppdrag, ca 400 bostäder
MEDVERKANDE Johanna Gill, Ida Andersson
UPPDRAGSGIVARE Riksbyggen

Molnby

Lantligt boende längs Roslagsbanan

Till Molnby flyttar människor som söker en rural livsstil som ett alternativ till den urbana och täta staden. De som flyttar hit spenderar mer tid här än i stan och får möjligheten att ha hela, eller delar av sin försörjning i eller nära hemmet. Det finns möjlighet att odla en viss del av sina livsmedel själv och kanske till och med producera vissa varor eller tjänster. Här finns möjlighet att leva mer hållbart!

Molnby är nästa generations boende. Unga idag och framtida generationer kommer att ha växt upp med globalisering, teknisk- och digital utveckling. Hur kommer dessa människor att vilja leva, bo och arbeta om 10, 20 och 30 år? Dagens planeringsparadigm är fokuserat på det urbana livet men det är kanske inte för alla. Vi tror att många människor drömmer om att leva i ett ruralt sammanhang men för den delen inte isolerat eller avlägset. Idag råder brist på sådana alternativ.

Molnby kan erbjuda en rural livsstil och ett boende på en plats med en tydlig lokal identitet samtidigt som det finns goda kollektiva förbindelser och nära till tätorter (Vallentuna och Lindholmen) och staden (Stockholm).

Här finns möjlighet att leva i en anda av gemenskap där de boende känner sina grannar och hjälps åt men också har tillgång till ett privatliv och den där extra ytan som inte finns i den täta staden. De boende samnyttjar gemensamma lokaler, funktioner och pooler och slipper därför köpa och äga skrymmande, dyra och underhållskrävande prylar som sällan används.

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer