SKEDE Skissutredning
OMFATTNING Planuppdrag, ca 400 bostäder
MEDVERKANDE Johanna Gill

Molnby

Lantligt boende längs Roslagsbanan

Till Molnby flyttar människor som söker en rural livsstil som en motpol till den urbana och täta staden. Har man flyttat hit så trivs man och vill spendera tid här. Man bor och kan ha hela eller delar av sin försörjning i eller nära hemmet, man odlar en viss del av sina livsmedel själv och man kanske till och med producerar vissa varor eller tjänster. Man vill leva hållbart!
Molnby är nästa generations boende. Unga idag och framtida generationer kommer att ha växt upp med globalisering, teknisk- och digital utveckling. Hur kommer dessa människor att vilja leva, bo och arbeta om 10, 20 och 30 år?
Dagens planeringsparadigm är fokuserat på det urbana men alla vill inte leva så. Vi tror att många människor drömmer om att leva i ett ruralt sammanhang men för den delen inte isolerat eller avlägset. Idag råder brist på sådana alternativ.
Molnby kan erbjuda en rural livsstil och ett boende på en plats med en tydlig lokal identitet samtidigt som det finns goda kollektiva förbindelser och nära till tätorter (Vallentuna och Lindholmen) och staden (Stockholm).
Man vill också leva i en anda av gemenskap där man känner sina grannar och hjälps åt men där man också har tillgång till ett privatliv och den där extra ytan som man inte har i den täta staden. Man nyttjar gemensamma lokaler, funktioner och pooler och slipper därför köpa och äga skrymmande, dyra och underhållskrävande prylar som man sällan använder.

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer