Kvarnskogen, Sollentuna
PUBLICERAT 2018-02-14

Trähus

Hur står det till med träbyggandet i Sverige idag?

Denna fråga intresserade den Helsingsforsbaserade A-Kruunu fastigheter och Finlands Miljöministerium, som hade sina representanter på två dagars studiebesök i Stockholmstrakten.

I programmet ingick studiebesök i Norra djurgårdsstaden, en föreläsning på Träbyggnadskansliet, visning av Sundbyberg Strandpark (ritad av Wingårdhs arkitektkontor) och ett besök till ett äldre Brunnberg & Forshed projekt, Kvarnskogen, som blev träprisvinnare 2007.
Frågan var hur de prisbelönta trähusen hade påverkats av de 10 år de stått i skogsbacken. Fasaderna som är klädda med fjällpanel av lärkträ är delvis obehandlade, delvis målade i falusvart färg. Nu hade den obehandlade panelen grånat och på vissa ställen syntes det inte längre någon skillnad på de målade respektive obehandlade fasaderna.

Läs mer om projektet Kvanskogen
Vi avslutade på vårt kontor där Ludmilla Larsson på Brunnberg & Forshed pratade om kontorets arbetssätt där vi har människan och trivsamma miljöer som focus och Lena Orrberg berättade om kontorets aktuella flerbostadshusprojekt där vi använder den senaste träbyggnadstekniken.

Ett fint trähusprojekt som vi jobbar med just nu är Källspångsvägen, Viskafors
Ett annat projekt för Viskaforshem är ett idéförslag om ett sunt boende med livskvalitet i ett sunt hus i Viskafors. Ett socialt äldreboende, som är i trä och tegel med en vinterträdgård i glas.

Viskafors äldreboende
Väsjön, Edsberg, är ett nytt projekt där vi arbetar med ett underlag för detaljplan med flerbostadshus i trä.
Illustration: White

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer