Visualisering: Trygghem
UPPDRAG Bostäder, stadsbyggnad
PLATS Lotorp, Mariefred
SKEDE Pågår
OMFATTNING Etapp 1: 21 bostäder i enfamiljshus resp parhus, Totalt ca 100 bostäder inkl flerfamiljshus.
MEDVERKANDE Kjell Forshed, Ingrid Moberg, Ulrica Pärsdotter, Bo Nilsson, Lanskapsarkitekter: Urbio och Utearkitektur
UPPDRAGSGIVARE TryggHem

Mariefreds strand

Lågt och tätt i det småskaliga konceptet Lilleby

Med utsikt och direkt kontakt med Mälaren och nära Läggesta station presenteras här konceptet LILLEBY i sin helhet och den första aktuella etappen speciellt. I Lilleby vill vi skapa känslan att just bo i en liten by. Centralt finns ett torg och därutöver många andra mindre platser att samlas på. Här finns hus i den låga skalan och av olika storlekar och utseende, samtidigt som de bygger upp en karaktärsfull helhetsmiljö. Avsikten med konceptet är både skapa känslan av gemenskap samt att ha sitt eget. Lägenheterna upplåts med bostadsrätt för att understryka detta.

Mot gatorna och platserna får bostäderna små förgårdar som planteras med häckar och träd för att ge ett inbjudande och välkomnande intryck. På trädgårdssidorna formas uteplatser och närmiljö som de boende själva bestämmer över. Alla får utsikt över Mälarens vatten från uteplatser och rum på lite olika sätt. Glasverandorna är ett bärande motiv i gestaltningen. Vid stranden kommer bryggor med båtplatser att anläggas. Det lilla tuff-tufftåget kommer förbi ibland.

Den första etappen omfattar 27 lägenheter i enfamiljshus och parhus, och i storlekar från 118 till 133 m2. De finns som planmarkshus i en och en halv våning, som souterränghus, samt som parhus i två våningar. Husen har fasader i trä med en varierad, vacker färgskala samt tak med röda pannor eller plåt i mörkgrått eller rött.

I kommande etapp planeras även för lägenheter i små flefamiljshus vid torget, i övrigt kompletteras med hustyperna från första etappen. Diskussioner förs även med kommunen om en förskola och busshållplatser.

Läs mer om projektet på Lillebys hemsida.

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer