Brunnberg forshed Tiotalets svenska bostad
MEDVERKANDE Andreas Thöje

Posten 1 i boken Tiotalets svenska bostad

Posten 1 publicerat i boken Tiotalets svenska bostad

Nu har den kommit - ”Tiotalets svenska bostad” är en ny bok från Arkitektur förlag som summerar det gångna årtiondet. Vi är glada att vårt projekt Posten 1 i centrala Arvika finns representerat som ett av 25 exempel på god bostadsarkitektur under 2010-talet.

En rad skribenter kommenterar projekten utifrån aspekter som exempelvis planlösning, flexibilitet och estetik. Redaktörerna Dan Hallemar och Claes Caldenby sammanfattar boken med orden:
”Här har vi samlat professionell kunskap om bostadsritande. Här finns konkreta och byggda argument för arkitekter, planerare och politiker som visar hur en bra bostad kan ritas på 2020-talet”

Arvika är en ståtlig småstad. Torget är stadens finrum och representerar dess invånare, dess historia och dess framtid. Posten 1 utmärker sig genom sin gestaltning som influerats av ett hus från 1890-talet som stod på platsen, det s.k. Dahlinhuset, som på nyårsnatten 2016 totalförstördes i en brand och fick rivas. Ett tomrum uppstod, både i staden och hos dess invånare.

Vi vann tävlingen om ett nytt hus med vårt förslag där vi velat ge Arvikaborna ett vackert hus som läker såren av det som varit efter det gamla. Det nya huset har samma proportioner, fasadrytm och generösa våningshöjder som det gamla Dahlinhuset. Takkupor, fasaddetaljer och dekorativa smidesräcken ger huset en omsorgsfull gestaltning som bidrar till dess karaktär. Samma detaljering och omsorg genomsyrar bostädernas utformning. Historien och förutsättningarna gjorde att vi kunde tänja gränserna och vara lekfulla i detta projekt.

Vårt hus blickar ömsom bakåt och ömsom framåt. Lite som man gör en nyårsnatt. Man blandar minnen från det som varit med förväntan om det som ska komma, tar liksom med sig de bästa minnena och går vidare… Det var så vi tänkte när vi tog oss an det här projektet. Vi återanvänder en del av karaktären av och hjärtat i Arvika för att skapa något nytt. Tur och retur som projektnamn avspeglar också järnvägens betydelse för Arvikas utveckling där torget är entrérum för alla som anländer med tåg.

Läs mer om projektet Posten 1 här.

Boken ”Tiotalets svenska bostad” finns att köpa på Arkitektur förlags hemsida.

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer