Brunnberg & Forshed Posten Arvika Foto från det nyligen inflyttade Posten 1 (Dahlinhuset) i mars 2019
UPPDRAG Bostäder, Kontor/kommersiellt
PLATS Arvika, Arvika kommun
SKEDE Inflyttat 2019
OMFATTNING 21 lägenheter och butiker i gatuplan
MEDVERKANDE Andreas Thöje, Ana Laura Kansky, Moa Zettervall, Lars Jonsson, Marianne Ocklind, Catharina Planhem
UPPDRAGSGIVARE Arvika fastighets AB

Posten 1

Nytt centralt tillägg i ståtliga Arvika

2016 börjar dramatiskt i Arvika. En nyårsraket orsakar en brand i en vacker gammal fastighet alldeles vid torget. Lyckligtvis kommer ingen människa till skada, men många hem förstörs och huset måste rivas. Ett tomrum uppstår. Både i staden och hos dess invånare. I vårt vinnande förslag på vad tomrummet ska fyllas med har vi tagit fasta på det bästa från det gamla huset och tolkat det till nutid. Vi vill att det nya ska påminna om det gamla, utan att vara en kopia. Det ska vara ett hus som läker såret från det hus som brann och som Arvikaborna kan känna glädje och stolthet över.

När staden plötsligt förlorade huset försvann också en bit av stadens historia och identitet. Vår uppgift var att skapa en värdig ersättare. Vi kände att det var en fantastisk uppgift som ställde oss inför en rad spännande frågor att ta ställning till och som krävde att vi formulerade ett förhållningssätt till kulturhistorien. Men lika mycket ett betydande inslag i stadskärnan.

Huset som stod på platsen tidigare är från 1890-talet och som i folkmun kallades Dahlinhuset, hade kantat torget i generationer och funnit en plats i Arvikabornas hjärtan och vardag. Med sin framträdande plats vid kanten av torget var det ett viktigt hus för stadens identitet och själ. Huset var detaljerat med många vackra detaljer; balkonger med smidesräcken, en tornspira, takkupor, frontespiser och fönsteromfattningar som tillsammans gav huset en lustfylld och ståtlig karaktär som förstärktes av höga våningshöjder och vackra, klassiska proportioner. Här inrymdes många klassiska verksamheter: Westra Wermlands Sparbank, Eskilstunaboden, Skrädderi och Charkuteributik, Bohlins Kafé & Smörgåsbuffé och J A Bergströms.

Foto: Bengt Andersson

Arvika är en ståtlig småstad. Torget är stadens finrum och representerar dess invånare, dess historia och dess framtid. Det är viktigt för oss att värna denna karaktär och återskapa förlorade värden, men också att återta platsen och tillföra nya kvaliteter. Proportionerna och ståtligheten återuppstår och detaljeringen och lekfullheten omtolkas i ny skepnad. Balkongerna får smidesräcken i dekorativt mönster. Taket får moderna kupor med glas på tre sidor och lyser som lyktor om kvällen. Nya frontespiser accentuerar husets hörn, ändar och återkommer längs långsidorna. Taket beläggs med zinkfjäll som finns på så många av Arvikas gamla hus. Bottenvåningen får generösa butiksytor och fullt av skyltfönster ut mot torget och gatan.

Vårt hus blickar ömsom bakåt och ömsom framåt. Lite som man gör en nyårsnatt. Man blandar minnen från det som varit med förväntan om det som ska komma, tar liksom med sig de bästa minnena och går vidare… Det var så vi tänkte när vi tog oss an det här projektet. Vi återanvänder en del av karaktären av och hjärtat i Arvika för att skapa något nytt. Tur och retur som projektnamn avspeglar också järnvägens betydelse för Arvikas utveckling där torget är entrérum för alla som anländer med tåg.

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer