St Christine’s skola för föräldralösa barn, Kabondo, Kenya
Brunnberg & Forshed har bidragit med arkitektarbete och ekonomiskt till skolan för föräldralösa barn. Idag drivs skolan av en stiftelse på helt ideell grund. Skolan har cirka 350 barn elever mellan fem och fjorton år och cirka tio lärare. Skolan är helt gratis för eleverna. Läromedel, hälsovård, skoluniformer, skolmat och examina bekostas av föreningen Kisumu, stiftelsen St Christine samt sponsorer i Sverige och Kenya.
Skolans historia – ritad av Brunnberg & Forshed
En anställd vid skolan vittnade om att föräldralösa barn i hans hemby ökade i antal på grund av AIDS. Framtiden för dessa barn utan skolgång var mycket mörk.
Stockholmslärarinnan Christine Svensson bildade en ideell förening, skolan fick hennes namn, St Christine School. Björn Dahlberg, arkitekt hos Brunnberg & Forshed, ritade skolan och 2004 påbörjades bygget för förskoleklassen och årskurserna 1-8. Med hjälp av byns lokala byggare lades grunden till de två första klassrummen. Projektet skred vidare. Man samlade pengar och fick kontakt med givmilda donatorer och på sju år växte den med ett klassrum per år, kök samt flera mindre hus för olika ändamål.
Alla i föreningen arbetar ideellt och alla insamlade medel går direkt till skolan – en styrka i projektet. Brunnar har borrats och elektricitet har dragits in. En rad sidoprojekt har startats bland annat för änkor och ensamstående mödrar som får vuxenutbildning i skolan och utbildning i sömnad. Man har också startat en getbank och en kycklingbank för de mest behövande.
Bygget utfördes i bästa lokala standard, med stengrund, gjutna golv, putsade tegelväggar, fönster med stålgaller, trädörrar, tak av korrugerad plåt och rinnande vatten och elektricitet. Lokal arbetskraft och lokalt material har utnyttjas så att de satsade pengarna ska komma byn till största nytta. En liten administrationsbyggnad med rektorsexpedition och lärarrum har också byggts.
Undervisningen sker på engelska och barnens studieresultat är mycket goda. I de lokala testerna hamnar skolans elever högst upp. En del av framgången är att barnen får skolmåltider men troligen sporras de också av uppmärksamheten av alla besök från Sverige. Lärare och övrig personal är anställda av föreningen.