UPPDRAG Bostäder, stadsbyggnad
PLATS Vadstena, Vadstena kommun
SKEDE Färdigställt 2002
OMFATTNING Åtta små hus, hyresrätter, sedermera bostadsrätter och enskilt ägande
MEDVERKANDE Kjell Forshed, Olle Burell

Birgittas trädgårdar

Unik kombination av hyra och egna insatser i Vadstena

I Vadstenas norra utkant, med fantastisk utsikt över Vättern, ligger Birgittas trädgårdar. Projektet är ett belönat tävlingsförslag från Bo 00 i Malmö. Vadstena Fastighets AB nappade på idén om det goda livet.
Idén bygger på det urbana enfamiljshuset som boendeform. Här bor man lågt och tätt med integritet med fyra egna väggar och en liten bit privat och skyddad mark att förvalta efter egna behov och drömmar.

På tomten som är 12 x 24 meter ligger de åtta träbyggnaderna i fastighetsgräns, på samma sätt som en gård i en småstadskärna. Husen kompletterades med ett gårdshus – ett annex, carport och förråd som kunde byggas till på olika sätt med både varma och kalla utrymmen. Detta har de boende gjort i varierande former.
Detta var ursprungligen ett mycket avancerat hyresrättsprojekt. Byggherren ville problematisera kring hur det kan fungera med egna insatser trots att man hyr. Vi ett senare maktskifte i kommen såldes det ut till bostadsrätter och nu har det sålts vidare som eget ägande.

Byggforskningsrådets utvecklingsavdelning gjorde en undersökning och uppföljning av projektet för att ta reda på hur de boende använt och bedömt sitt boende. De var som helhet mycket nöjda med sina hus. Resultaten från undersökningen finns i skriften ”Åtta små̊ hus – erfarenheter av ett bostadsprojekt i Vadstena”.
Utmärkelse: belönat tävlingsförslag Bo 00, Malmö
Publicering: Arkitektur 7/2003
Skrift: ”Åtta små hus – erfarenheter av ett bostadsprojekt i Vadstena”, Kjell Forshed och Ola Nylander, 2003

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer