SKEDE Klart och inflyttat 2018
OMFATTNING Lokalyta 21 000 kvm
MEDVERKANDE Johan Brogren, Stefan Brink, Anna Larsson, Maria Collin

Pelaren

Projektering av 3:s nya huvudkontor

Fabeges kontorshus längs Nynäsvägen är ett landmärke och ett betydande inslag i den nya stadsdelen Söderstaden, ett av Stockholms större utvecklingsområden. Vi har uppdraget i samarbete med Strategisk Arkitektur och har bland annat ansvarat för projekteringen av fasader. Totalt kommer huset inrymma ca 2000 arbetsplatser och telekombolaget 3 hyr den största delen av huset för sin verksamhet.

Kv Pelaren 1 vann pris i den internationella arkitekturtidningen Architeizers pris A+ Awards. Läs mer om detta här.

Projektet har också blivit nominerat till Glaspriset 2019, läs mer om detta här.


Byggnaden har en långsträckt, lägre del som löper längs Nynäsvägen och avslutas i en 12 våningar hög torndel som med sin huvudentré ansluter till Globentorget, den bro som knyter samman kvarteret med Globenområdet. Fasaden består av stora glasytor och metallbeklädnad vinklad på olika sätt för att skapa liv och variation till en i grunden storskalig byggnad.

Pelaren projekteras för att uppfylla kraven för miljöklassningssystemet BREEAM-SE, nivå Very Good. Systemet täcker hela byggprocessen, allt från byggnadens energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning, avfallshantering till påverkan på närmiljön och byggnadens läge i förhållande till allmänna kommunikationsmedel.

Läs mer på Fabeges webbplats

Mot Pastellvägen placeras övriga entréer samt restaurang.

 

Läs Tidskriften RUMs artikel om interiören.

 

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer