UPPDRAG Interiör, Kontor/kommersiellt
PLATS City, Stockholm stad
SKEDE Pågår
OMFATTNING ca 3 400 kvm kontorslokal
HÅLLBARHET Certifiering Breeam Bespoke nivå Very Good, återbruk av lös inredning
MEDVERKANDE Staffan Corp, Gustav Cyrén, Jonas Frick
UPPDRAGSGIVARE Sveriges Riksbank

Klarabergsgatan Riksbanken

Inredning och hyresgästanpassning på Klarabergsgatan

I samband med att Riksbankshuset på Brunkebergs torg ska renoveras, så har Sveriges Riksbank hittat ett nytt, tillfälligt hem ett stenkast bort på Klarabergsgatan 33–35. Banken planerar att sitta i de tillfälliga lokalerna i cirka sex år och med sig från Brunkebergs torg så tar de en del av möblemanget. Kontoret har ritat ombyggnationen av Klarabergsgatan på uppdrag av Corem och Zengun och har nu fått förtroendet och uppdraget av Sveriges Riksbank, att göra hyresgästanpassningen och inredningen i huset.

Riksbankens nya och gamla lokaler skiljer sig på många sätt åt även om verksamheten och det dagliga arbetet detsamma. Det ikoniska Riksbankshuset, ritat av Peter Celsing, är i sin form och gestaltning en mycket sluten byggnad mot gaturummen och har beskrivits som en skattkista. Dessa egenskaper står i kontrast med de nya lokalerna på Klarabergsgatan i kv Orgelpipan. Tvärtom öppnar de nya lokalerna upp sig mot stadsrummet och gör insidan mer synlig. Den här kontrasten har varit en viktig fråga när vi arbetat fram det nya inredningskonceptet tillsammans med Riksbanken.

Inredningen vi har ritat tar avstamp i husets kulör-och materialpalett och utgår från byggnadens arkitektur (mässing, marmor, fönsterband, ljusa kulörer). Ambitionen har varit att bygga vidare på Riksbankens identitet, samtidigt som vi tillfört något nytt till medarbetarnas arbetsmiljö.

Inredningen har för avsikt att skapa en varm miljö med en mix av material och kulörer som tillsammans skapar en trivsam helhet. De allmänna utrymmena ska upplevas som ett vardagsrum för anställda och besökare. Inredningen ska skapa en atmosfär och formgivningen och kulörpaletten ska bidra till en uttrycksfull och trivsam miljö.

Värdeord:

-Nordisk formgivning

-Stockholms historia (byggnaden vilar på tunnelbanevalven, konst både från Riksbanken/Orgelpipan)

-Personligt (lounge som ett vardagsrum) brukaren i fokus, mindre institutionellt

Materialpalett arbetsplats

Läs mer om ombyggnaden av Klarabergsgatan här! 

Medverkande ombyggnad/hyresgästanpassning:

Gustav Cyrén

Anna Larsson

Julie Spoonar

Lally Looft

Materialpalett arbetsplats
Materialpalett arbetsplats

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer