UPPDRAG Ombyggnad bostäder samt inredning
SKEDE Underlag detaljplan, program-, system- och bygghandling
OMFATTNING Två lägenheter i bostadsrättsform
MEDVERKANDE Johanna Gill, Moulienne Giesecke, Susanna Uhlin, Jörgen Backman, Chatarina Malmquist

Rektorsvillan

Omsorgsfullt återskapande med ny funktionalitet

Vid Svandammsvägen i Midsommarkransen har ett nytt kvarter uppstått, Martallen, med gestaltningsidén att passa in och samtidigt vara ett tydligt tillägg till platsen. På tomten stod Rektorsvillan byggd 1925, som bevarades och införlivades i kvarterets utformning. Den möter den nya lägre byggnadskroppen i det nya flerbostadshuset, mot den lummiga trädgård med fruktträd som finns på baksidan av villan.

Vid sidan av de nya bostäderna i Brf Martallen, innefattade vårt uppdrag att skapa två nya lägenheter i huset som stått tomt i många år. Exteriört renoverades villan enligt originalutseende vad gäller material och kulörer. Stor omsorg lades på att återskapa material och detaljer, och att genomföra renoveringen på ett hantverksmässigt sätt. Utgångspunkten för den interiöra gestaltningen var att knyta an till husets byggnadsår och karaktär i detaljer, färgsättning och materialval. Inredning i kök och bad följer samma idé, men med den moderna tidens funktioner.

Rektorsvillan blev omskriven i Tidskriften RUM - läs mer här.


Läs mer om Martallens bostadshus här.

Rektorsvillan ligger på Svandammsvägen och ingår i Brf Martallen, det nya bostadshuset bredvid villan.

Villan är arkitektritad och k-märkt och tillhör sekelskiftesstilen ”tjugotalsklassicism”. Stilen är mycket förenklad och har inte de överdådiga dekorationer som tidigare epoker haft varken exteriört eller interiört. Den tjugotalsklassicistiska stilen får en egen svensk version som internationellt kallas ”Swedish grace”.

Projektet uppmärksammades i Arkitekturtidskriften RUM nr 211.

Swedish grace i 2000-tals tappning.

Konceptet är inspirerad av epoken. En uppstramad & modern variant av det historiska ursprunget för att sammanfläta den nya interiören i huset.

Interiören har ett tydligt men enkelt formspråk med bland annat detaljer i snickerier och mönster i golv.  20-talet finns representerat i detaljer som kranar, handtag, kakelsättning, tavellist på vägg och spegeldörrar. Öppen spis och kakelugn bevaras och ramas in med dagens material för att framhäva erans vilsamma elegans.

Koncept Badrum/Wc

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer