Vid varje skola fick gruppen en kort presentation av ansvarig arkitekt. Både byggnadernas gestaltning presenterades men även processen som ledde fram till det färdiga resultatet. Att byggnaderna såg olika ut hade självklart att göra med tomten, ekonomiska förutsättningar och designprocessen. Vi tyckte det var särskilt intressant att jämföra de olika skolorna utifrån designprocesserna, men konstaterar att det inte verkar finnas EN process eller modell som kan utgöra facit för en lyckad skolbyggnad.
Alla tre projekt vi besökte har otroligt olika förutsättningar; tomtens och stadens förutsättningar, om det finns en verksamhet / brukare att kommunicera med eller inte, om det är ombyggnad eller nybyggnad, vad det är för lokalprogram, organisations- och entreprenadupplägg mm. Varje projekt tycks behöva göra sin egen resa.
Skolor och dess verksamhet är en komplicerad historia där gestaltning, funktion och pedagogisk idé måste gå hand i hand. Allt från uppdelning av volymer, planlösning, materialval, fast och lös inredning och utemiljö måste hänga ihop. Till det kommer brand- och akustikkrav som är särskilt viktiga i skolprojekt. Samt tillgänglighets- (både fysisk och pedagogisk) och hållbarhetskraven såklart. Samarbete och samordning mellan verksamhet, byggherre, arkitekter, konsulter, experter samt entreprenör är A och O för ett lyckat resultat.
Bobergsskolan, Norra Djurgårdsstaden. Skola för 900 elever F‐9. Skolan befinner sig på en unik, men trång industritomt. Skolan består av ett ombyggt verkstadshus och två nybyggnader, sammanlänkade i suterräng.
– Vacker tegelbyggnad som anpassar sig fint till kringliggande anrik industribebyggelse.
– Mycket trä invändigt – härligt
– Fina detaljer förhöjde upplevelsen
– Blåklassad byggnad ritad av ferdinand boberg var integrerad i skolan – häftigt!
– Liten skolgård
Hägerneholmskolan, Täby. Skola för drygt 800 elever F‐9 och förskola för 80 barn. En skola med biblioteket i centrum och en stor skolgård i skogen.
– Grå tegelbyggnad med ojämn fönstersättning
– Fönstersättningen skapade möjligheter att få bra ljusföring i byggnaden, hade ej funkat med strikt fönstersättning
– Häftig stor ljusgård med generös gradäng och stora fönster
– Spännande och effektiv process
Hagaskolan, Vallentuna. Skola för elever 600 elever F‐6 och förskola för 110 barn.
– Stor tomt i skogen – inget som begränsade skolans utformning
– I plan formad som snöflinga – väldigt fri form
– Fina fönster med bra detaljer – många i sitthöjd
– Invändigt en del tegel – kul med materialitet
– Den stora skolgården fortsatte ut i skogen – väldigt frigörande och härligt
Vi tar med oss erfarenheterna från dessa studiebesök in i vårt arbete med Nya Högstadieskolan i Arvika , Steninge skola och andra framtida skolprojekt.
Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):