UPPDRAG Stadsbyggnad
PLATS Odenplan, Stockholm stad
SKEDE Parallellt uppdrag 2009
OMFATTNING Att forma Odenplan
MEDVERKANDE Sören Eriksson, Rikard Hedin, Ludmilla Larsson, Mårten Danielsson

Odenplan

Levande storstadstorg mitt i kollektivtrafiken

Vår intention i det parallella uppdraget var att forma Odenplan till ett levande storstadtorg värdig en central plats i en europeisk metropol.

Odenplan är en viktig mötesplats och kommer när den är helt utbyggd att vara Sveriges näst största kollektivtrafikknutpunkt.

I vårt förslag skulle det triangulära torget terrasseras i tre nivåer upp mot Gustav Vasa kyrka, som med sin bredare trappa då bildar en fjärde nivå. Torget, omgivande byggnader och rum skulle forma utrymmen för olika ändamål: kommunikation, aktivitet och vistelse. Där nivåerna möts fanns stödmurar och trappsteg för många möjligheter att sitta och att mötas. Byggnaderna som möblerar torget skulle få en lätt och upplöst struktur och samtidigt ha tydlig kropp. Vi ville skapa en struktur med massiva och breda cortenstålsband med infällda naturstens- och glaspaneler. De täta takkassetterna skulle kläs invändigt med koppar, golvytorna vara av terrazzo med foglister av koppar och kopparklädda glaspartier.

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer