PLATS Kvarholmen, Nacka kommun
SKEDE Inflyttat 2021
OMFATTNING Fem trapphus med 223 lägenheter och garage i två plan
MEDVERKANDE Reija Toivio (UA), Alessandro M. Lucca (HL), Ximena Horjales (HL), Erik Wikström (MV), Eleanor Wahlberg, David Planhem, Ahmed Alaydi
UPPDRAGSGIVARE JM

Kvarnholmen Nacka

Saltsjövind i vår orgelpipa

Kvarnholmens Utvecklingsbolag bjöd i samarbete med Nacka kommun in till ett parallellt uppdrag. Detaljplaneprocessen för området var på gång, men man ville ha in idéer om utformning av en ganska komplicerad tomt. Vi vann och fick fortsatt uppdrag och har arbetat till och med bygghandling.

Uppdraget

Kvarnholmen i Nacka är en gammal industrimiljö med vackra fabriksbyggnader. Där finns majestätiska hus i en ganska unik skala. Vår uppdragsgivare och Nacka kommun ville ta vara på och förädla det gamla och samtidigt med varsam hand skapa nytt.

Tomten är smal, väldigt brant och är vänd mot norr med en fantastisk utsikt mot Djurgården och Saltsjön. Runt tomten finns flera fabriksbyggnader där bostadshusen ska passa in. Vi har ritat fem torn med bostäder som vi placerat på en gemensam bas som följer kajen. Mot vattnet finns studior i etage med en egen entré, höga ateljéfönster och en lastkaj utanför där man kan sitta. Mot berget, cirka 25 meter upp från kajens nivå, har vi en skala som liknar stadsvillor. Där finns inbjudande entréer och en lokal som kan användas till café eller andra sociala aktiviteter av grannarna gemensamt. Husen har takterrasser och gårdar som är öppna för alla boende.

Vinklade fasader för mer ljus

Vi har vinklat fasaderna för att få bättre utsikt och ljusinsläpp. Vi använder murad och slammad tegel samt corten, material som lever och passar väl in i industrimiljön. Balkongerna är placerade inne i huskroppen. Det är tuffa väderförhållanden vid vattnet så om man ska kunna vara på sin balkong i lugn och ro får den inte sticka ut. Med släta fasader förstärks också industrikaraktären.

När vi på plats presenterade vårt förslag för uppdragsgivaren och poängterade vikten av att finna kloka lösningar för de komplicerade väder- och vindförhållandena på tomten hände det märkliga. Det gick ett woooooooo genom rummet. Vinden ven utanför. Vi förstod då att vi hade lyckats med vår platsanalys.

Medverkande planskede:

Ludmilla Larsson

Reija Toivio

Ronnie Forsberg

Fredrik Granberg

Christian Löwnertz

Medverkande parallellt uppdrag:

Ludmilla Larsson

Reija Toivio

Christian Löwnertz

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer