SKEDE Färdigställt 2017
OMFATTNING Arkitektkontor 1333 kvm, ca 96 arbetsplatser
BYGGHERRE Brunnberg & Forshed Arkitektkontor
UPPDRAGSANSVARIG Staffan Corp
MEDVERKANDE Christina B Danielsson, Hanna Dahlbäck, Moulienne Giesecke, Monika Stone

Kungsholms strand 135

Vårt eget kontor

Under 2016 byggde vi om vårt eget kontor på Kungsholms strand. Det är inrymt i en gammal chokladfabrik där man en gång tillverkat bland annat Plopp, Tulo och Mums-mums. Vi har suttit i samma lokaler sedan 90-talet och behovet av att skapa fler arbetsplatser och en ny arbetsplatsstruktur innebar att vi tog ett helhetsgrepp och byggde om. Grundtanken var att få en nydaning, samtidigt som en del av den gamla andan fanns kvar. Vi var måna om att behålla vår personliga prägel och den goda stämningen på kontoret. Med relativt små resurser lyckades vi skapa ett kontor som blev både personligt, trivsamt och inkluderande.

Läs en artikel om vårt kontor i Lokalnytt

Samtalet och mötet på plats är en förutsättning för att vi ska kunna hitta bra lösningar tillsammans. Vi behövde både komprimera och underlätta närmare samarbete. Målet var att vi alla skulle få en trivsam miljö och en attraktiv arbetsplats med bra förutsättningar för samtal och möten. Arbetsmiljön ska främja samhörighet och transparens samtidigt som det ska stödja oss i vårt arbete.
Vi valde att inte arbeta aktivitetsbaserat, eftersom vi utvärderat att detta inte var det rätta arbetssättet för just oss. Eftersom vi tycker det är viktigt med mångfald ville vi också att alla som arbetar här ska känna sig inkluderade och få lov att vara sig själva. Som hemma fast på jobbet. Det skapar trygghet och får oss att må bra. Det skapar i sin tur goda förutsättningar för att göra ett bra jobb, få inspiration och idéer till att skapa fler vackra miljöer.
För oss ligger det vackra i det naturliga – i materialitet och detaljer. Vi har också, så långt det är möjligt, återanvänt möbler och material. Allt behöver inte vara nytt för att det ska bli ett fint kontor. Vi har tänkt snyggt och fyller vårt kontor med idéer och en skönhet att trivas i. Återanvändning är också ett förhållningssätt. Det ligger inte bara i tiden, utan är ett nödvändigt tänk i dag. Vi står inte upp för en slit och släng-mentalitet utan vill använda och ta vara på det som finns. Vi behöll en del av det gamla och hittade också ny användning för det befintliga. Vi använde oss av t.ex. våra gamla förvaringar och lät tillverka en genomgående hylla som vi kunde placera de gamla förvaringarna i. De går att vända åt det ena eller andra hållet beroende på användning. Underredet på vissa arbetsbord kunde återanvändas med andra bordsskivor och mått. Det som vi inte kunde använda hämtades av ett återbruksföretag för att få ett nytt liv någon annanstans.
En av styrkorna med vårt kontor är läget, det ligger precis intill vattnet vid Karlbergskanalen, på Kungsholmen. Vi har nära till en del av naturen - mitt i staden. Vattnet syns genom stora industrifönster och vi ville ge fler tillgång till fönsterväggen. Därför valde vi att placera det gemensamma biblioteket med bokhyllor, fasta soffor/bänkar och projektbord på kontorets bästa plats; övre plan längs hela ytterväggen. En mörkare kulör valdes på den väggen och på den fasta inredningen, dels för att väggen skulle bilda en enhet, men också för att få effekten av att den skulle stå tillbaka och smälta ihop med miljön utanför och välkomna utsikten och det vackra. De gröna pilträdens färg som växer utanför fönstret fortsätter på väggen innanför. Mattan under projektborden i vår biblioteksdel är lagd med enkla plattor i plankform i olika kulörer och är genom färg och mönstervandring tänkt att referera till Karlbergskanalen utanför fönstret, dess vatten och speglingar.
Gott om små och stora mötesrum var också viktigt eftersom vi sitter i öppet landskap.
Vårt allrum innanför caféet är flitigt använt till allt möjligt; stormöten, seminarier, yoga eller lite pingis mellan varven.
Receptionsytan har disponerats om och ligger i anslutning till en öppen lounge, stora konferensrum samt vårt nya café. På så sätt kan vi röra oss från de offentliga ytorna in till de mer privata.
Hållbarhet gäller i högsta grad också oss själva. Här får vi lite omvårdnad ibland.

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer