UPPDRAG Bostäder
PLATS Mariestad
SKEDE Skiss/förslagshandling
OMFATTNING 108 lägenheter
MEDVERKANDE Andreas Thöje, Moa Zettervall, Reija Toivio, Marianne Ocklind

Lillängen, Mariestad

Högt och nätt mellan skogen och Vänern

I Lillängens gröna parkmiljö mitt i Mariestads fina stadskärna har vi skissat på tre höga och slanka hus. De är vridna mot västersolen och utsikten in mot stan och vidare ut över Vänern för att få bästa solläge och finaste utsikten. Träden tas tillvara och en grön entré och gård skapas. Här finns plats för en gemensamhetslokal som entré till den nya gatan. Huset kombinerar återvinningsrum med liten lokal för samling, fest, möten, lek och fika. Den vänder sig mot söder med en uteplats under de stora gamla träden.

Varje lägenhet har balkong med en extra djup del som är inglasad och möblerbar med matplats och ett förråd för utemöbler och dynor. Glasen är profillösa för att smälta in och skjutbara eller vikbara för att ge flexibilitet. Fasaderna är putsade med inslag av trä vid alla balkonger. Det ger en varmare och mer ombonad känsla där man vistas nära fasaden. Putsen en ljus, precis som alla hus i närheten. Varje hus har en egen kulör på träet och färgerna går i gult och grönt.

Högst upp i varje hus finns en takterrass som ger en slank och avsmalnande husvolym som trappar ner mot väster. Här har de översta lägenheterna tillgång till egen uteplats med sol hela dagen och fin utsikt in mot stan och ut över Vänern.

Den nya entrégatan leder fram till de tre husen. På högra sidan finns plats för carportar – ca 23 st. På vänstra sidan finns markparkering. Nya träd markerar entréplatser framför varje hus. Gatan fortsätter runt kvarteret och på andra sidan husen finns garage.

 

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer