Brunnberg Forshed Källsprångsvägen Viskafors
UPPDRAG Bostäder
PLATS Viskafors, Borås kommun
SKEDE Inflyttat 2021
OMFATTNING 13 små ekologiska trähus
MEDVERKANDE Andreas Thöje, Kjell Forshed, Moa Zettervall, Stefan Brink, Chatarina Malmquist, Felix Butler
UPPDRAGSGIVARE Viskaforshem AB

Källsprångsvägen

Ekologiska trähus i tallskogen i Viskafors

Längs med Viskan, strax söder om Borås, ligger Viskafors. Ett litet samhälle som tänker stort. Här satsar allmännyttan på framtiden och bygger nya, vackra bostäder i naturliga och gedigna material. Vi är glada över ett fint samarbete och över att få utveckla ett hyresboende nära naturen, i Källsprångsvägen Viskafors.

I nära samarbete med allmännyttiga bostadsbolaget Viskaforshem AB ritar vi 13 små ekologiska hyresvillor i trä på Källsprångsvägen i Viskafors som varsamt placeras i tallskogen. De byggs helt i trä, fasaden har spån av cederträ och stående panel av kärnfuru och taket beläggs med med zinkplåt eller rött lertegel.

Inflyttning skedde under våren 2021.

Husen samlas kring en vattenspegel – Källsprånget – som skapas genom att dämma upp en vattenkälla som rinner genom skogen. På ena sidan har husen burspråk med matplats. På var sida om burspråket ligger sovrum och vardagsrum, med pardörrar direkt ut i naturen. Här har man naturen som sin trädgård. Mot gatan ligger en långsmal veranda/porch – en bit av Södern i den västgötska tallskogen.

Husen rymmer 3 rum och kök på ca 80 m² och trots liten yta finns boendekvaliteter som rundgångar, siktlinjer och fönster från två håll i alla rum.

Projektet är publicerad i tidskriften RUM, läs mer här! 

Läs gärna om när vi var på byggplatsbesök tillsammans med byggherren och entreprenören.

Läs mer på Viskaforshem ABs hemsida och facebook-sida.

Se bilder från bygget när trästommen sätts upp

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer