SKEDE Bygglov
OMFATTNING 13 små ekologiska trähus
BYGGAKTÖR Viskaforshem AB
UPPDRAGSANSVARIG Andreas Svensson
MEDVERKANDE Kjell Forshed, Marianne Ocklind, Moa Zettervall, Stefan Brink, Chatarina Malmquist, Felix Butler

Källsprångsvägen Viskafors

Ekologiska trähus i tallskogen

Längs med Viskan, strax söder om Borås, ligger Viskafors. Ett litet samhälle som tänker stort. Här satsar allmännyttan på framtiden och bygger nya, vackra bostäder i naturliga och gedigna material. Vi är glada över ett fint samarbete och över att få utveckla ett hyresboende nära naturen.

I nära samarbete med allmännyttiga bostadsbolaget Viskaforshem AB ritar vi 13 små ekologiska hyresvillor som varsamt placeras i tallskogen. De byggs helt i trä, med isolerande luftkanaler, utan tilläggsisolering och plastfolie. Fasaden har spån av cederträ och stående panel av kärnfuru och taket beläggs med med zinkplåt eller rött lertegel.

Bygglovet söks i början på november 2017 och inflyttning beräknas under 2021.

Se även: Viskaforshems facebook-sida
Husen samlas kring en vattenspegel - Källsprånget – som skapas genom att dämma upp en vattenkälla som rinner genom skogen. På ena sidan har husen burspråk med matplats. På var sida om burspråket ligger sovrum och vardagsrum, med pardörrar direkt ut i naturen. Här har man naturen som sin trädgård. Mot gatan ligger en långsmal veranda/porch – en bit av Södern i den västgötska tallskogen.

Husen rymmer 3 rum och kök på ca 80 m² och trots liten yta finns boendekvaliteter som rundgångar, siktlinjer och fönster från två håll i alla rum.
Se bilder från bygget när trästommen sätts upp

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer