UPPDRAG Bostäder, samhällsfastigheter
PLATS Lilla Essingen, Stockholm stad
SKEDE Pågår
HÅLLBARHET Certifiering svanen
MEDVERKANDE Alessandro M. Lucca, Kerstin Slagare, Martin Bohumel
UPPDRAGSGIVARE Peab

Primus udde

Nya bostäder på Lilla Essingens norra udde

För några år sedan ritade vi, på uppdrag av Vasakronan och Stockholms Stad, fram strukturplanen för norra udden av Lilla Essingen, kallat Primus. Primus var en enklav med industriverksamheter, som nu ska omvandlas till att bli en mer integrerad del av Essinge-ön, med bostäder, service, gator och promenadstråk. Nu fortsätter projektet till genomförande och på uppdrag av Peab har vi fått förtroende att rita bostadshusen för mittenkvarteret i Primus Port.

Inom Primus finns goda boendekvalitéer nära stadslivet i stan, fina torgytor, en förskola, en badstrand, utegym, båtklubb och den lummiga östra primusparken. Dessutom finns en välbesökt brygga där boende kan njuta av solnedgången och ta pendelbåten in till city. Bara ett stenkast från vattnet finns unika vyer mot Fredhällsklipporna samt Essingefjärdens vattenrum, ända ut till Alvik.

Mittenkvarteret som vi ritar på tar tillvara på platsens kvaliteter och utgår från det industriella arvet, med tidlösa och robusta material som tegel och terrazzo samt stilfulla detaljer i guldfärgad plåt. Lägenheterna har generösa planlösningar och balkonger med utsikt mot vattnet som förlänger livet utomhus. Bostäderna i de två översta våningarna har det där lilla extra, känslan och rymden påminner om att bo i en villa och en milsvid utsikt mot solnedgången, men med lägenheternas praktiska fördelar.

Huset mot Gamla Essinge Brogata, nås via en torgyta med träd, en generös arkad med lokaler, rum för att parkera sin cykel och välkomnande entréer med utblickar mot gården.

Lägenheterna har varierande planlösningar för att möta olika behov och är genomgående med dubbla balkonger, eller små enkelvända lägenheter, alla får utsikt mot gården och vattnet.

Husets gestaltning karakteriseras av en ståtlig front av pelare i terrazzo, med en klassisk komposition bestående av arkaden på entréplanen, lägenheter med sin balkongzon och avslutas med ett tvåvåningsmotiv.

Husen i tegel närmast vattnet har en bearbetade fasader med indrag och varierande och generösa balkonger mot Mälaren. Även här är de flesta lägenheter genomgående eller placerade över hörn med ljusinsläpp från flera håll. Entréerna har vi samlat mot ett stort uppglasat entrérum som nås från bilfria torgytor med träd och planteringar. Förutom gården, har boende tillgång till två soliga takterrasser med utsikt mot Mälaren.

 

 

Medverkande projekt:

Alessandro M. Lucca

Kerstin Slagare

Martin Bohumel

Morgan Johansson

Jonas Lindbergh

Christian Löwnertz

Angelica Ering

Maya Koerner Nau

Viktor Lindström

Medverkande planskede:

Sören Eriksson

Alessandro M. Lucca

Björn Holm

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer